Translate

dinsdag 29 juli 2014

Zin en onzin over gezichtscremes.


Zin en onzin van gezichtscrèmes

Reclame belooft stralende huid


De huid van het gezicht is belangrijk. Het liefst zien mensen er stralend, gezond en niet al te gerimpeld uit. Er zijn duizenden gezichtscrèmes die dit beloven. Maar wat is waar van de beloftes die reclames doen?
Werken antirimpelcrèmes echt? En zijn smeersels met een kleurtje wel gezond voor je huid? De zin en onzin op een rijtje.

Belofte: Verzorging gaat veroudering tegen
Geen enkele crème kan ervoor zorgen dat de huid niet ouder wordt. Wat de crème wel kan doen, is de uiterlijke verschijnselen minimaliseren. Zo stimuleren sommige producten de natuurlijke aanmaak van collageen in de huid. Dit zorgt ervoor dat rimpels minder diep zijn.
Wat veel mensen niet weten, is dat veel rimpeltjes komen door een gebrek aan vocht in de huid. De crème voegt vocht toe, waardoor de balans herstelt. Dan lijkt het alsof de rimpels verdwijnen. Dit zijn alleen geen echte rimpels, maar uitdrogingsverschijnselen.


Stelling: Iedere huid heeft huidcrème nodig.
Het is niet waar dat iedere huid beter wordt bij het gebruiken van verzorgingsproducten. Sterker nog, een huid waar de verkeerde crème op wordt gesmeerd, kan juist achteruit gaan.

Maar je huid kan ook enorm opknappen en gezonder aanvoelen. Als het juiste produkt wordt gebruikt. Het is daarom verstandig een expert (bijvoorbeeld een schoonheidsspecialiset) te raadplegen voor advies. Iedere huid is immers anders en heeft een andere verzorging nodig.

Stelling: Je kan niet vroeg genoeg beginnen met huidverzorging
 
Dit is waar. Het is goed zo vroeg mogelijk te beginnen met het insmeren en verzorgen. Kies wel een crème die bij je huidtype en leeftijd past. Met antirimpelcrèmes hoef je bijvoorbeeld pas na je dertigste te beginnen.




Vraag: Bestaat een hydraterend complex?
In elke reclame lijkt het woord voor te komen: hydraterend. We zijn zo gewend geraakt aan het woord en de noodzaak ervan, dat we eigenlijk niet meer weten wat het is.
Hydraterend wil zeggen dat het helpt de schade te herstellen die door de zon, hitte, wind en milieuverontreiniging ontstaat. Het is dus zeker belangrijk om een hydraterende crème te gebruiken. Alleen zijn eigenlijk alle produkten dat tegenwoordig. Dus hoeft het niet meer speciaal aangeprezen te worden.


Belofte: Een zomerse kleur uit een potje, die gezond is voor de huid

De laatste tijd zien we steeds meer reclames waarin dagcrèmes of bodylotions ook een zomerse kleur geven aan de huid.
Er zijn inderdaad producten die het buitenste laagje van de huid zowel verzorgen als 'kleuren'. Dat komt omdat er een vleugje DHA (dihydroxyaceton) in is verwerkt, die de kleuring tot stand brengt. Deze stof is afkomstig uit suiker.
Echte zelfbruinende crèmes bevatten deze stof ook, maar hebben zo'n hoog gehalte dat de cellen vol raken met de kleuring. Schadelijk is dat niet, maar het kan wel voor een onnatuurlijk kleureffect zorgen.
Vraag: Is het gebruik van een aparte dag- en nachtcrème het beste?
Overdag een dagcrème gebruiken, en slapen met een nachtcrème. Is dat echt nodig? Het antwoord daarop is ja. De dagcrème beschermt de huid tegen invloeden van buitenaf. 's Avonds heeft de huid een ander soort verzorging nodig.


's Nachts delen de huidcellen zich tweemaal zo snel. Wanneer zij de extra verzorging en bestanddelen krijgen via een crème, verloopt de deling van het celproces beter. Daarom is de nachtcrème van een dikkere, vettere substantie.
Bovendien maak je als het goed is voor het slapen je gezicht schoon. Veel producten onttrekken daarbij natuurlijke stoffen aan de huid. De huid heeft daardoor extra voeding nodig om te herstellen.
Mocht je geen speciaal product hebben voor de nacht, dan kun je ook dagcrème gebruiken. Het allerbelangrijkste is dat je ook 's avonds je huid verzorgt!

Jouw huid is uniek
Welke beloftes producenten van huidprodukten ook doen, het belangrijkste is dat de huid de verzorging krijgt die het nodig heeft. Probeer het product te vinden dat je huid het beste verzorgt. Iedere huid is uniek.