Translate

dinsdag 26 augustus 2014

Calvin Klein en Marc Jacobs Wintermode 2014/2015


New York Fashion Week najaar/winter 2014/2015


 Hieronder de hoogtepunten van de New Yorkse wintermodeshow van afgelopen februari geldig voor de komende winter.

Alexander Wang- Survival gear en outdoor sporten stonden aan de basis van Alexander Wang’s innovatieve collectie voor komend najaar. Geoutilleerd met laarzen tot halverwege het bovenbeen en messcherpe cowboy boots toonde Wang een krachtig vrouwbeeld in scherpe, boxy belijningen. Wang opende met jurkjes en jassen in traditionel wollen stoffen, die bezaaid waren met praktische zakjes zoals we die kennen van authentieke outdoor kleding.

Gedurende de show werd de thematiek verder uitgewerkt met een mix van klassiekers als paisley prints, leer, flannel en astracan in combinatie met zeer innovatieve hightech materialen als van veters geweven jersey. Het futuristische hoogtepunt vond plaats aan het einde van de presentatie met zwarte kledingstukken die transformeerden in fel paars, groen en blauw, onder invloed van de lichaamswarmte van de modellen.
1 3 5 8

Marc by Marc Jacobs- Ook Marc by Marc Jacobs toonde sportiviteit – denk aan ninja’s en opvallende motorcross graphics en logo’s – in combinatie met mannelijke klassiekers, een flinke dosis streetstyle en een vleugje Japanse manga. De collectie was het debuut van de Britse ontwerpers Katie Hillier en Luella Bartley, die sinds vorig jaar aan het roer staan van het label. Hillier was al langer verantwoordelijk voor de accessoires van Marc by Marc Jacobs en koos, toen zij een nieuw designteam voor het merk mocht samenstellen, voor Luella Bartley als haar rechterhand.

Bartley maakt hiermee haar comeback in de modewereld na een afwezigheid van vier jaar (haar label Luella ging in 2010 failliet). Marc Jacobs zat zelf op de eerste rij en liet alle eer aan de dames. En terecht. Met de collectie wisten Hillier en Bartley het inmiddels ietwat middle of the road imago van Marc by Marc Jacobs flink op te frissen.
De nieuwe
  Marc by Marc Jacobs girl is een uitdagende tomboy die weet wat ze wil. Naar verluidt pinkte Jacobs bij het zien van de collectie een traantje weg.


1 2 4 5 6 7
Calvin Klein Collection- Francisco Costa, de ontwerper van Calvin Klein Collection koos dit seizoen voor warmte, comfort en tactiliteit met harige cocoon jassen van mohair gebreide jurken, rokken, sweaters en tuniek tops.
\Costa pakt de knitwear thematiek aan met eenzelfde experimentele visie die hij al eerder toepaste
met geweven materialen. Met een innovatieve benadering van de klassieke Schotse Faire Isle technieken, handgeverfde garens, dégradé en prachtige in elkaar overlopende texturen geeft Costa een werkelijk nieuwe draai aan traditioneel vakmanschap.
1 2 3 4 5 6 7 8



Edun- Cosy, zacht en ambachtelijk was ook de collectie van Edun.
Danielle Sherman – sinds twee seizoen de ontwerper van het door Bono en zijn vrouw Ali Hewson opgerichte label – vertelde een textuur verhaal waarin geometrische patchworks van verschillende materialen, allerhande breisels en geborstelde, harige stoffen de boventoon voerden en waren verwerkt in gelaagde
en oversized teddy beer silhouetten.
Trouw aan het oorspronkelijk doel van Edun – de bevordering van handel met Afrika – liet Sherman zich inspireren door Afrikaans textiel van rond 1800 waarin nu eens niet felle, maar aardse kleuren de boventoon voerden. Ook de collectie zal voor 85 procent in Afrika geproduceerd worden.
1 2 3 4 5 6 7 8
Proenza Schouler- Jack McCollough and Lazaro Hernandez, het designduo achter Proenza Schouler, staan bekend om hun experimenten met materiaal en bewerkingstechnieken en toonde ook voor komend najaar weer een sterk staaltje vakmanschap. Zelf omschrijven de heren hun nieuwe collectie met de woorden ‘energy, abstraction, humor, colour, instinct and spontaneous’. Dit vertaalde zich in sportief sculpturale silhouetten waarbij bonded wollen jassen en jasjes met
imposante, rond gesneden schouderpartijen de boventoon voerden.
Spannend en speels waren de combinaties van verschillende abstracte dessins binnnen één outfit, patronen die doen denken aan linoleum, graniet en andere bouwmaterialen.
 Energiek waren ook de jurken en sweaters samengesteld uit constructivistische patchworks van verschillende technische stoffen.
1 2 3 4 5 6 7 8
Marc Jacobs- Marc Jacobs kan zich sinds zijn vetrek bij Louis Vuitton afgelopen september weer volledig concentreren op zijn eigen labels en dat was te zien. Zoals we van de ontwerper gewend zijn, gooide hij ook nu het roer weer 180 graden om. Na de donkere, Victoriaans geïnspireerde dramatiek en rijk gedecoreerde collectie van dit voorjaar kiest Jacobs voor een licht, zacht en understated najaar in serene, natuurlijke kleuren en cosmetische pasteltinten. De show opende met sobere lounge silhouetten – wollen tuniek jurken gedragen over broeken in hetzelfde materiaal
en comfortabelepyjama-achtige outfits in rib breisels en jersey – die herinnerden aan de jaren zestig. In de loop van de show werden op subtiele wijze de vormen uitbundiger, de belijningen gelaagder, de details uitgewerkter en de materialen meer uitgesproken. De bomberjacks in dégradé bont, de broeken en tops in zacht grafische vlakverdelingen, de wolkerige prints en volants in organza…Jacobs weet als geen ander vakmanschap te laten versmelten met innovatie en toonde een sterk staaltje modemagie.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12