Translate

donderdag 16 oktober 2014

Hardloopschoenen


Running shoes





 Een hardloopschoen is geschikt als het voldoende steun en demping geeft. Deze geschiktheid is afhankelijk van je loopstijl, je type voet en je lichaamsgewicht. De gewone neutrale standaard schoen is alleen geschikt voor degene met een goed looppatroon en eventueel voor hen die niet al te vaak hardlopen.


Running shoes € 45,=.

 Als er wel een aanpassing noodzakelijk is kan je in eerste instantie kiezen voor een hakverhoging (bij achillespees en kuit problemen) of voor een inlegzool (deze zijn verkrijgbaar in allerlei soorten). Deze binnenzool zorgt voor correctie van het looppatroon en geeft meer steun. Als deze aanpassingen onvoldoende zijn geeft een hardloopschoen die het looppatroon corrigeert vaak een goed resultaat.

www.mostbrand.nl



Om een beeld te krijgen van het looppatroon zijn er verschillende methodes ontwikkelend.
· Door het maken van een film met behulp van een loopband.
· Een voetafdruk.
· Via een glasplaat (met een spiegel).
· Door gewoon buiten een stukje te lopen.
Ook een oude loopschoen geeft de nodige informatie. Aan de hand van slijtage van de zool en de vorm van de schoen (scheefstand) kan een niet juist looppatroon worden afgeleid. Zo is een sterke vorming van de hielkap naar links van de rechter schoen een teken van overpronatie. Ook zijn (lichte) blessures een aanwijzing dat het looppatroon niet (helemaal) goed is.



De meest voorkomende afwijking is dat de voet te veel naar binnen zakt, waardoor de achillespees te zwaar belast wordt. Dit kan worden voorkomen door te kiezen voor een schoen die deze overpronatie tegengaat. Bij dit type schoen is de linker hak en de binnenzijde van de tussenzool het materiaal duidelijker steviger.
Bij supinatie problemen gebeurt het tegenovergestelde: de voet zakt te veel naar buiten. Om overbelasting bij supinatie te voorkomen kies je voor een neutrale hardloopschoen met een goede demping.



Na de looppatroon-analyse ga je de meest geschikte loopschoen bepalen, door een stukje te lopen op verschillende schoenen. Begin met neutrale schoen, omdat dan de eventuele afwijking het grootst is. Samen met de verkoper ga je na bij welke schoen de eventuele afwijking het geringst is. De verkoper let daarbij vooral op de grootte van de achillespeeshoek en het doorzaken van de voet. Ook het gewicht van de loper is belangrijk bij het bepalen van de juiste schoen. Een zwaardere loper heeft een schoen met meer schokdemping nodig.
Tenslotte nog iets over het bepalen van de schoenmaat. Draag sokken die even dik zijn als waarmee je hardloopt. Zorg er voor dat de langste teen een ruimte heeft van ongeveer 1 cm. Houdt er ook rekening mee dat je voeten ’s middags meer uitgezet zijn als ‘s morgens vroeg. Ook de breedte van de voet is van belang. Schoenen zijn verkrijgbaar met een smalle en een brede leest. Een damesmodel is smaller.
 
· Neem je oude loopschoenen mee. Aan de hand van slijtage van de zool en de vorm van de schoen (scheefstand) kan de verkoper je looppatroon afgeleiden.
· Probeer verschillende merken loopschoenen. Ieder schoenmerk heeft weer andere eigenschappen.
· Pas je hardloopschoenen met sokken die je ook gebruikt tijdens het hardlopen.
· Hardloopschoenen mogen ook niet te breed zijn.
· Koop je loopschoenen niet in de ochtend. Je voeten zetten in de loop van de dag wat uit.
 Zie voor verdere info: www.runinfo.nl